Laadpaal informatie

Laadpalen

In het hedendaagse straatbeeld zijn steeds meer laadpalen te zien. Elektrisch rijden zit dan ook flink in de lift. Er zijn verschillende soorten laadpalen verkrijgbaar. Staat een laadpaal kopen bij u op de planning? Hier vindt u informatie over de werking van een laadpaal

Prive of een openbare laadpaal?

Iedereen met een elektrische auto heeft een laadpaal nodig om de auto op te laden. Of dit nu een laadpaal voor thuis is of een laadpaal op het kantoor. Toch zijn deze laadpalen niet allemaal hetzelfde. Het is niet gek dat u voor een thuissituatie een ander soort laadpaal nodig heeft dan wanneer deze in de openbare ruimte wordt geplaatst. Zo hebben laadpalen in de publieke ruimte vaak meerdere laadpunten, waardoor het tegelijk opladen van meerdere auto’s mogelijk is. Deze laadpalen hebben vaak geen vaste kabel, waardoor de gebruiker van de laadpaal zelf een oplaadkabel mee moet nemen. Tevens zijn de publieke laadpalen vaak extra stevig, zodat ze bestand zijn tegen vandalisme, roest en brand.

Typen laadstekkers

Er zijn verschillende typen laadstekkers voor elektrische auto's de 4 meest voorkomende staan hieronder.

Type 2 laadstekker (Mennekes)
de standaard voor openbare laadpunten is type 2 laadstekker (Mennekes). Deze stekker is te herkennen aan de ronde plug met platte bovenkant. Deze laadstekker heeft een wisselstroomaansluiting. Dit model laadstekker vindt u op vrijwel alle publieke laadpunten.

Type 2 laadstekker (Mennekes)

ChaDeMo

ChaDeMo
De ChaDeMo laadstekker is een gelijkstroomaansluiting en daarmee geschikt voor snelladers. De chademo snellaadstekker heeft geen “type” aanduiding. Voor het snelladen zijn de type-1, 2 en 3 stekkers niet geschikt. Dit type laadstekker wordt vooral door Japanse automerken gebruikt, maar ook de Tesla Model S en X kunnen ermee overweg. Er zijn verschillende snellaad alternatieven in omloop, maar de ChaDeMo stekker lijkt de standaard te worden. 

CCS
De CCS laadstekker is een variatie op de Mennekes stekker. Deze laadstekker breidt de wisselstroomaansluiting uit met twee extra pinnen waar gelijkstroom uitkomt. Hierdoor is laden aan een snellader ook mogelijk. Deze laadstekker wordt gebruikt door onder andere Volkswagen, BMW en Hyundai.

CCS

Tesla Supercharger

Tesla Supercharger
Er is één laadstekker waarmee enkel Tesla's kunnen opladen; de Tesla Supercharger. Deze stekker heeft dezelfde vorm als de Mennekes laadstekker, maar werkt in plaats van op wisselstroom, op gelijkstroom