Nederland krijgt steeds warmere zomers, en dus neemt ook de opbrengst van zonnepanelen toe, toch? Nou, het ligt iets gecompliceerder. Een zomer met extreem hoge temperaturen lijkt misschien leuk, maar het rendement van zonnepanelen stijgt niet altijd mee met de temperatuur. Onder invloed van tropische temperaturen daalt het rendement zelfs iets. Het rendement van zonnepanelen is nog altijd hoog, maar wel vaak iets lager dan je zou verwachten op een tropische dag.


Zonlicht en (extreme) warmte op zonnepanelen

Volop zon, geen wolkje aan de lucht en temperaturen die rond de 30 graden liggen. Het lijkt de perfecte zomerdag, ook voor zonnepanelen. Toch ligt het rendement net iets lager dan op dagen dat het evenzo zonnig is, maar met 25 graden wel iets koeler. En dat is juist goed voor de zonnepanelen. Hoe komt dat? Zonnepanelen functioneren op basis van zonlicht. Hoe langer de dagen worden, des te meer zonne-energie je zult opwekken. De (zon)lichtinval zorgt voor positieve en negatieve spanning tussen verschillende zonnecellen, waardoor energie wordt opgewekt. Deze energie wordt door de omvormer omgezet van gelijkstroom in wisselstroom, en geschikt gemaakt voor gebruik in het huishouden. Tot zover het proces van energie opwekken met zonnepanelen. Hoe komt het dat zonnepanelen minder rendement blijken te hebben zodra de temperatuur rond de 30 graden of hoger komt te liggen? Dat heeft te maken met de warmte. Het systeem van zonnepanelen heeft behoefte aan koelte en ventilatie om optimaal te renderen. Flinke warmte gaat hierin juist gepaard met een verlies aan energie, waardoor het rendement uit zonnepanelen lager ligt dan je zou verwachten.


Factoren in de opbrengstberekening

De fysische werking van zonnepanelen is een natuurlijk proces, waarbij extreme hitte een klein negatief effect heeft op de opbrengst uit zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat er tot op de dag van vandaag nog geen oplossing is gevonden voor de functionaliteit van zonnepanelen op warme dagen. Rondom het berekenen van de opbrengst uit zonnepanelen is het daarom cruciaal om een juiste weergave te geven, gebaseerd op alle factoren die invloed kunnen hebben op het rendement:

o Warmere zomers in Nederand

o Regionale verschillen in zonuren

o Stapsgewijze afname rendement

o Het dak: oriëntatie, hellingshoek, schaduw


Beste maanden voor opwekken zonne-energie

Ondanks dat het rendement op extreem warme dagen iets lager kan liggen dan je zou verwachten, is de opbrengst nog altijd het hoogst in de zomermaanden. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met het aantal zonuren per dag, dat zich in juni en juli op het hoogtepunt bevindt.