Er is nog wat onduidelijkheid over het ‘aftoppen’ van de opbrengst van de zonnepanelen. Hieronder leest u hoe dit in zijn werk gaat en dat aftoppen juist een positief effect heeft op de totale jaaropbrengst van zonnepanelen.


Wat is aftoppen

Op zeer heldere en frisse dagen zal de omvormer maximaal draaien en kan dan soms niet alle stroom die de zonnepanelen opwekken verwerken, dit wordt aftoppen genoemd. De zonnepanelen leveren in dit geval dus meer stroom dan de omvormer aan kan.

Het lijkt er dan misschien op dat de omvormer niet genoeg vermogen heeft. Of dat er een verkeerd vermogen is gekozen bij de zonnepanelen. Maar niets is minder waar.

Een kleinere omvormer zorgt juist voor een hogere opbrengst over het hele jaar. Een kleinere omvormer werkt namelijk efficiënter als het weer niet optimaal is.

Zonnepanelen wekken de meeste energie op in de lente. De opbrengst van zonnepanelen hangt namelijk af van het aantal zonuren en de temperatuur. Zonnepanelen werken beter als het koud is. De zonnecellen geleiden elektriciteit namelijk beter bij koud weer.


Waarom wordt er gekozen voor een omvormer met een lager vermogen dan de zonnepanelen?

Hier zijn een aantal redenen voor, deze leggen wij u graag uit. Eerst leggen wij u graag uit hoe het vermogen van een zonnepaneel wordt bepaald. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek vermogen (WP). Het aantal Wattpiek wordt bepaald in een laboratorium onder optimale omstandigheden bij een kunstmatige lichtinstraling van 1.000 Watt/m2 en 25 graden Celsius.

Deze ideale omstandigheden halen we in Nederland helaas niet, zelfs op hele zonnige en frisse dagen niet. Zonnepanelen werken in Nederland daarom nooit op hun maximale (piek)vermogen. Zonnepanelen die op het zuiden staan gericht behalen zelden meer dan 80% van het maximale Wattpiek vermogen. Een paneel van 320 WP zal dus maar af en toe meer dan 256 WP leveren.

Redenen waarom het maximale piekvermogen niet wordt gehaald zijn onder andere:

o Er vaak wel bewolking is

o De zon zelden loodrecht op de panelen schijnt

o De lichtinstraling lager is dan 1.000 Watt/m2

o Een zonnepaneel in de zon meestal warmer is dan 25 graden Celsius

o Schaduw op de zonnepanelen


Waarom dan een omvormer met een lager vermogen dan de zonnepanelen?

Uit diverse testen blijkt dat er in het Nederlandse klimaat het beste gekozen kan worden voor een omvormer met een kleiner vermogen dan het vermogen van de zonnepanelen.

Wij kiezen daarom een omvormer die ca. 80 procent van het piekvermogen van de zonnepanelen kan omvormen. Er wordt in dit geval ook wel gesproken over het over dimensioneren van de zonnepanelen ten opzichte van de omvormer (of onder dimensioneren van de omvormer ten opzichte van de zonnepanelen).

Als u toch zou kiezen voor een omvormer die gelijk is aan het vermogen van de zonnepanelen, zal de omvormer het grootste gedeelte van het jaar te zwaar zijn. Het nadeel hiervan is dat er op bewolkte dagen minder opbrengst zal zijn. Ook is een zwaardere omvormer duurder in aanschaf.

Een ander voordeel van een kleinere omvormer is dat deze eerder opstart als de zon begint met schijnen en later uitgaat. Er wordt met een kleinere omvormer dus langer zonnestroom opgewekt dan met een grotere omvormer. U mist dus de opbrengst van de piek, maar doordat de zonnepanelen eerder beginnen met het opwekken van stroom, wekt u toch meer energie op.