Als u minder afhankelijk wilt zijn van gas heeft u twee mogelijkheden:

o een hybride warmtepomp (U verbruikt dan minder gas)
o een full-electric warmtepomp (U kunt van het gas af)

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is voor veel huizen vaak de meest voor de hand liggende optie. Zo’n hybride warmtepomp doet z’n werk in combinatie met je bestaande cv-ketel (als die daarvoor geschikt is), maar er zijn ook hybride warmtepompen met ingebouwde cv-ketel. Alleen als het nodig is (bijvoorbeeld op een koude winterdag) springt de cv-ketel bij om te verwarmen. Zo verbruikt u al veel minder gas dan als u alleen een traditionele cv-ketel gebruikt.
Een hybride warmtepomp is in veel huizen toepasbaar. Over het algemeen geldt wel: hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe efficiënter de hybride warmtepomp z’n werk doet.

Full electric warmtepomp

Een full-electric warmtepomp is het meest effectief omdat u uw gasverbruik voor verwarming van uw huis tot nul terugbrengt. Als u ook kiest voor elektrisch koken kan u met een full-electric warmtepomp helemaal van het gas af. Maar let op! Want een full-electric warmtepomp is niet in ieder huis toepasbaar.
Uw huis moet er uitstekend geïsoleerd voor zijn. Ook uw verwarmingsnetwerk binnenshuis moet geschikt zijn. Dat is het als je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt. Over het algemeen geldt: hoe ouder uw huis, hoe minder goed het geïsoleerd is en hoe minder vaak een full-electric warmtepomp toepasbaar is.